Zkusili jsme českou navigaci Google, i v zákazu vjezdu

Lukáš Faltýnek
2. 6. 2011 12:50
Google nabízí česky mluvící navigaci pro Android zdarma. Majitelé chytrých telefonů a tabletů se už v Česku neztratí
Foto: Lukáš Faltýnek

Česká pobočka firmy Google připravila pro místní uživatele přístrojů s operačním systémem Android překvapení. Ve středu ve dvě hodiny ráno uvolnila kvalitní, česky mluvící autonavigaci v Mapách Google, a to zadarmo.

V USA byla navigace pro Android představena už v druhé polovině roku 2009, ne všichni čeští uživatelé ji ale brali na vědomí. Proč také, když jim - minimálně oficiálně - nefungovala.

K použití aplikace je třeba zařízení s Androidem ve verzi 1.6 a vyšší. Pro využití hlasového vyhledávání pak nejméně ve verzi 2.0. Protože se jedná o on-line aplikaci a mapy jsou průběžně stahovány z internetu, budete ještě potřebovat mobilní datové připojení.

Standard Google

V porovnání s bohatým funkčním vybavením navigací velkých hráčů na trhu můžeme o současných funkcích a možnostech Google mluvit jako o základních, leč nadstandardně zpracovaných.

Rozhodně potěší hlasové zadání a způsob specifikace cílového místa. Už nemusíte písmeno po písmenu vyťukávat přesnou adresu, či souřadnice. Stačí stisknout velké tlačítko "Vyslovit cíl", hlasitě a srozumitelně říct, kam to bude. Další možností je vybrat cílové místo z uložených kontaktů.

Cílové místo je pak možné specifikovat konkrétní adresou, jak je to běžné u jiných navigací. Díky databázi Google Maps ale přesná adresa není potřeba, stačí například vyslovit "Hradec Králové restaurace Duran" a navigace si poradí. Pokud jsou v místě dvě restaurace Duran, vyžádá si aplikace upřesnění.

Standardní funkcí, kterou obsahuje většina klasických navigací, je možnost nechat si trasu doplnit o předem definované body zájmu. Například parkoviště, čerpací stanice, nebo restaurace. Navigace Google tuto možnost rozšiřuje, o možnost dosazení libovolných míst. Chcete-li si po trase nechat vyhledat všechna pekařství, máte možnost.

Foto: Lukáš Faltýnek

Pro plnohodnotné využití navigace je třeba být stále on-line. Google též umožňuje si před započetím cesty načíst mapy do paměti telefonu, pokud se ovšem cestou vyskytne delší objížďka, nbo si jinak zajedete, je mobilní připojení nezbytnost.

Je škoda, že navigace nepodporuje mód nočního režimu. Přeci jen je v noci očím příjemnější, když obrazovka méně svítí. Chybí též možnost zvolit si typ trasy. Hodil by se výběr minimálně mezi ekonomickou, nejrychlejší a nejkratší.

Na silnici

K praktickému vyzkoušení Google navigace v reálném provozu jsme si zvolili zhruba 5 kilometrů dlouhou trasu, kterou řidič dobře zná. Hlasové zadání cílového místa, "letiště Hradec Králové" proběhlo bez problému. Poté se hned načetla mapa v základní kreslené podobě a z telefonu se ozval příjemný a srozumitelný dívčí hlas, udávající instrukce k jízdě.

Zhruba pro první kilometr jízdy volila navigace optimální trasu. Potom nás však zbytečně začala směrovat přes město, místo toho, aby volila městský okruh, po kterém by cesta byla rychlejší a o přibližně tři sta metrů kratší. Tedy zanedbatelná odchylka. V samém závěru, zhruba dvě stě metrů od hlavní brány letiště, se nás aplikace pokoušela nasměrovat do zákazu vjezdu.

Navigace Google přesně zapadá do firemní strategie firmy. Kvalitativně nedosahuje úrovně profesionálních navigací, tuto "nevýhodu" ale víc než dostatečně kompenzuje fakt, že mluví a poslouchá česky a je zdarma. Při porovnání cen samostatných navigací i aplikací pro smarphony od konkurence, představuje Google navigace zajímavé řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy