Konkurence pro Kindle: Čtečka Nook s touchscreenem

Reuters David Slížek, Reuters
24. 5. 2011 18:00
Na poli čteček elektronických knih začíná přituhovat. Dosud bez větších potíží vládnoucí Kindle 3 od Amazonu v brzké době dostane soupeře, který podle analytiků má na to pozici dosavadního krále ohrozit.
Čtečka Nook
Čtečka Nook | Foto: Barnes & Noble

New York - Na poli čteček elektronických knih začíná přituhovat. Dosud bez větších potíží vládnoucí přístroj Kindle 3 od Amazonu v brzké době dostane soupeře, který podle analytiků má na to pozici dosavadního krále ohrozit.

Nová verze čtečky Nook, kterou v červnu začne prodávat americké knihkupectví Barnes & Noble, je lehká, vydrží nabitá dva měsíce a nabízí dotykové ovládání. Rivalovi od Amazonu bude konkurovat i cenou 139 dolarů, což je stejná částka, jakou čtenáři zaplatí za nejprodávanější wi-fi verzi Kindle.

Čtečku Nook prodává firma už od roku 2009. Novou verzi teď představila jen měsíc poté, co oznámila vylepšení modelu Nook Color, který má barevný display, přehrává video a umožňuje hraní některých her. Cena barevné verze je 249 dolarů, v blízké budoucnosti by ale mohla výrazně klesnout, upozorňují někteří analytici.

Agentura Reuters cituje Jamese McQuiveye z poradenské firmy Forrester, podle kterého barevný Nook možná dotlačí Amazon k tomu, aby sám přišel s barevnou verzí Kindle.

"Amazon bude muset Barnes & Noble následovat, nejdřív s barvou a potom i s dotykovým ovládáním," předpovídá.

Nook versus Kindle 3

Nook Kindle 3
Rozměry: 6,5 x 5 x 0,47 palců 7,5 x 4,8 x 0,335 palců
Váha: 7,5 unce 8,5 unce
Display: 6 palců 6 palců
Interní paměť: až 1000 knih až 3500 knih
Podpora microSD karet: ano (až 32 GB) ne
Výdrž uváděná výrobcem: až 2 měsíce až 1 měsíc
Ovládání: touchscreen tlačítka
Cena: 139 dolarů 139 dolarů

Živěji zdá se bude brzy tak na českém trhu se čtečkami e-knih. Čtečku otevřenou více formátům už začalo nabízet knihkupectví ereading.cz a čtečku Wooky pro svůj systém chce v červnu představit projekt ebux.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy